Waarom onze graszoden?

Wij leveren eerste kwaliteit zelf gekweekte graszoden. In het buitengebied van Markelo hebben we rondom ons bedrijf grote velden waarop we ons gras laten groeien. Wij leveren speelgazon, deze zoden zijn uitermate geschikt voor tuinen en andere gazonnen met een hoge sierwaarde. Bij ons kunt u in goed overleg nog de volgende dag uw graszoden komen ophalen en waar mogelijk zelfs bezorgen. Wij steken onze graszoden op bestelling hierdoor bent u verzekerd van 100% verse graszoden. Dit komt natuurlijk ten goede van de zode die in een goede grond terecht komt. Voor aanwijzingen van het inleggen van de graszoden leest u verder.

Zonder netten 

In tegenstelling tot de meeste leveranciers leveren wij graszoden zonder netten. Het grote voordeel hiervan is dat onze graszode een betere beworteling heeft. Uw gras blijft dus goed dicht op elkaar en zorgt voor een egaal groene mat. De netten van graszoden met netten komen naar verloop van tijd aan het oppervlak met als gevolg een onveilig gazon voor kinderen en huisdieren. Daarnaast is het omspitten van gras met netten erg lastig omdat u hier in vast komt te zitten tijdens de bewerking. Sommigen zijn van mening dat graszoden met netten een goede preventie tegen mollen zijn. Helaas is dit een fabel omdat mollen dwars door deze netten heen kunnen. Wij raden het niet aan om graszoden met netten aan te schaffen.

Grondbewerking

Om een goede doorlatende ondergrond te verkrijgen dient u deze tot ongeveer 15 a 20 centimeter diep om te spitten. Afhankelijk van de kwaliteit van de ondergrond kunt u een grondbemesting uitvoeren. Onze wormenhumus is een duurzame en kwalitatief goede meststof die er ook voor zorgt dat uw waterhuishouding, organische stof en zuurstof in de bodem tot een optimaal peil komen. Deze kunt u het beste door de bovenste laag verwerken (10 cm) en daarna laten bezinken. De bovenlaag dient goed aangedrukt en geëgaliseerd te worden. Het is niet aan te bevelen in deze bovenlaag snelwerkende meststoffen zoals kunstmest te gebruiken. Bij een erg droge ondergrond is het raadzaam om voor het leggen deze goed vochtig te maken en daarna los te harken.

Leggen van de graszoden

De graszoden dienen zo strak mogelijk tegen elkaar aan uitgerold te worden. Eventuele naden dienen met de aanwezige grond goed gevuld te worden. Het verdient aanbeveling om na het leggen de zoden eerst een kwartier te sproeien, daarna met een lichte rol aan te rollen. Bij droogte en schrale wind dient u de eerste weken de graszoden voldoende water te geven. Het is dan beter 4 maal per dag water te geven ook in de volle zon.

Vuistregel:

  • Eerste week: Elke dag sproeien
  • Tweede week: 1 Maal in twee dagen sproeien
  • Derde week: Om de drie dagen sproeien

Verzorging

Na ruim een week, zo mogelijk eerder afhankelijk van het weer kan worden begonnen met het maaien. Het gebruik van een juiste maaimachine is aan te bevelen dit in verband met het weergeven van een mooi strak maaiveld. Ook dient u in de begin periode het gras niet te kort te maaien. Korter dan 5 centimeter is niet aan te bevelen. Na een week of vijf kunt u in fasen de maaihoogte terug brengen naar ongeveer 3 cm. Denk eraan dat u bij droog weer direct vanaf de eerste dag het gazon goed nat houdt. Hierdoor kan de zode zich goed hechten aan de grond.